Avui hem arribat al número cent, i també la darrera entrada d’aquesta sèrie “El meu Retrovisor” impulsada per alleugerir el nostre confinament a causa del Covid 19.
Han estat gairebé dos mesos i mig on cada dia us hem presentat un o una convidada amb una fotografia relacionada amb el motor. A cadascun li hem dedicat un petit relat parlant de la seva història personal vinculada amb la seva persona, el seu vehicle, i la ciutat de Figueres , en alguns casos també part de la nostra comarca. Totes aquestes petites històries amb vivències personals han estat interessants, però el que ha estat una agradable sorpresa ha estat la interactuació dels seguidors del Retrovisor amb els protagonistes. Junts han aportat noves dades i nous detalls de les fotografies publicades.
El meu Retrovisor (100) La Vespa Dalí
El número cent, el volem dedicar a dos mites, Salvador Dalí, el figuerenc més conegut i valorat d’ arreu del món, i la moto Vespa,la moto tipus scooter italiana més emblemàtica de tots els temps.
La figura de Salvador Dalí és tan extensa i prolífica, que abarca qualsevol tema que ens puguem arribar a imaginar. Molts segur que coneixeu aquesta història relacionada amb Salvador Dalí i la moto Vespa, però segur que alguns no, doncs aprofitem aquesta ocasió, per presentar-vos la de nou.
L’any 1962 Antonio Veciana, i Santiago Guillén dos estudiants d’Albacete que realitzaven estudis a la Universitat de Madrid varen decidir fer la volta al món.. Ells eren aficionats a viatjar, junts varen fer alguns viatges per Espanya i Europa. Els dos joves eren aventurers i es varen proposar fer alguna cosa gran, un nou repte ambiciós. Segona comenta la prensa de l’època, en acabar de veure la pel.lícula “La volta al món en vuitanta dies” basada en la figura de Phileas Fogg, del director Michael Anderson de l’any 1956, és quan el va sorgir la idea de fer la seva pròpia versió de la volta al món.
Després de gairebé dos anys de planificació i preparació del viatge, Antonio Veciana i Santiago Guillén varen aconseguir finançament de l’Ajuntament de Madrid i el govern estatal. L’any 1962, Espanya era un autarquia tancada a l’exterior governada pel dictador Franco, i les iniciatives com aquesta dels dos estudiants madrilenys eren benvingudes pel règim, per tal de publicitar positivament el nom d’Espanya arreu de món.
Per realitzar el seu viatge, anomenat Operación El Cano, els estudiants varen triar una moto Vespa 150. Aquest model d’ençà el 1956, es fabricava a Espanya sota llicència de la marca italiana Piaggio. A més la Vespa era i és considerada una moto tranquila i fiable, apte per rodar en qualsevol circumstància, i amb una xarxa i recanvis arreu de món. Segons dades de Motor Bike, els dos estudiants varen aconseguir parlar amb la senyora Paola Piaggio, dona d’Enrico Piaggio, l’empresari impulsor del llançament de la moto Vespa. Mitjançant aquesta gestió els dos joves varen aconseguir de franc la seva Vespa 150, oferta per Piaggio España S.A. Antonio Veciana, i Santiago Guillén, varen batejar la seva Vespa amb el nom de “Dulcinea”.
Trobada amb Salvador Dalí a Port Lligat
Els dos estudiants varen iniciar el seu viatge el 25 de juliol de 1962 a Madrid, i varen fer la primera parada “oficial” a Cadaqués. Antonio Veciana, i Santiago Guillén es citaren amb el pintor Salvador Dalí a seva casa, a Portlligat. Després de parlar llargament del seu ambiciós projecte, Salvador Dalí els va rotular, el seu nom i el nom de Gala a tots dos costats de la seva Vespa. Aquest fet va ser una manera de donar-los suport i publicitat al seu projecte.
Amb la Vespa convertida en una obra d’art amb rodes, Antonio Veciana, i Santiago Guillén continuaren la seva particular volta al món. Passant per França, Italia, Grècia, Turquia, Iran, Afghanistan, Pakistan, India, Hong Kong, Honolulu, Estats Units, Anglaterra, En total prop de 40.000 quilòmetres, 19.000 dels quals varen ser recorreguts amb la Vespa al llarg de 79 dies de viatge.
Dos anys més tard recopilaren totes les seves anècdotes i el material gràfic, en un llibre. Santiago Guillén y Antonio Veciana, i Santiago Guillén Veciana, En 79 días. Vuelta al mundo en Vespa, 2005, Ed. Dossat, ISBN 84-96437-11-6. L’any 2005 s’en va fer una reedició
Actualment, aquesta Vespa 150, batejada com a “Vespa Dalí “ està exposada al museu Piaggio de Pontedera (Itália). Ocasionalment aquesta Vespa en una vitrina com si es tractés d’una joia, surt per participar en exposicions i esdeveniments relacionats amb les motos clàssiques. Per citar dos exemples, la Vespa va estar exposada a l’exposició inaugural del museu Guggenheim de Bilbao, o la fira Retromobile de París de l’any 2009.
Teniu més dades i més informació a l’entrada de la Wikipedia dedicada a aquesta història, https://es.wikipedia.org/…/En_79_d%C3%ADas._Vuelta_al_mundo…
Font consultada: www.moto1pro.com/…/la-vespa-decorada-por-dali-que-dio-la-vu…
Fotos dels protagonistes obtingudes d’internet.
Portada del llibre dels viatgers, Antonio Veciana, i Santiago Guillén
Foto.Vespa Dalí, i Martí Dacosta, Retromobile, París any 2009.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada